1.5.- TIPUS DE CONSTRUCCIONS

TEMA 1. EL PROCÉS TECNOLÒGIC DE L'HABITATGE

1.5.- TIPUS DE CONSTRUCCIONS

Actualment als pobles i ciutats hi ha molts edificis, però no tots són iguals, ni es fan servir de la mateixa manera. Hi ha escoles, cases, blocs de pisos, hospitals, poliesportius, esglèsies, cinemes, indústries. etc.

Les edificacions poden tenir moltes utilitats diferents i satisfer necessitats, també, diferents. Quan una edificació es destina a ser habitada per persones, és a dir, quan és el lloc habitual on viuen aquestes persones, s'anomena habitatge. L’habitatge és, doncs, un tipus particular d'edificació.

També els habitatges de poblets són ben diferents als dels pobles grans i als de les ciutats. Normalment, als pobles petits cada família ocupa un habitatge, mentre que a les ciutats hi ha grans edificis, i aquests edificis són ocupats per moltes famílies.

Així, doncs, podem distingir entre habitatges unifamiliars, destinats a ser ocupats per una sola família, i plurifamiliars, destinats a ser ocupats per diverses famílies.

Depenent de si els habitatges estan separats els uns dels altres o si estan uns a tocar dels altres, parlarem d'habitatges aïllats, d'habitatges mitgers o de blocs de pisos. Al camp, les masies no tenen altres edificis al costat: són habitatges aïllats. Als pobles i ciutats hi ha habitatges que comparteixen una paret o dues amb l'habitatge veí: són els habitatges mitgers. Si un mateix edifici és ocupat per diverses famílies, aleshores parlem de bloc de pisos, tot i que cada pis és considerat un habitatge. 


Els habitatges mitgers poden estar alineats o aparellats. Els alineats són aquells que se situen un al costat de l’altre i, per tant, cada habitatge comparteix les dues parets laterals  amb els habitatges veïns. Els aparellats, en canvi, estan agrupats de dos en dos i, per tant només comparteixen una paret amb l’habitatge veí.

No obstant això, segons la seva utilitat, les edificacions reben diferents noms. Així doncs, es parla d'edificacions:

     a) Docents, quan es tracta d'escoles, instituts, universitats...
     b) Sanitàries, quan es tracta de clíniques, ambulatoris, hospitals...
     c) Esportives, quan es tracta de polisportius, camps de futbol...
     d) Religioses, quan es tracta d'esglésies, catedrals...
     e) Culturals, quan es tracta de cinemes, teatres, auditoris...
     f) Industrials, quan es tracta de fabriques, magatzems...
     g) Comercials, quan es tracta d'oficines, botigues... etc.

Cal destacar també moltes edificacions que tenen un valor artístic important, tant pel seu disseny com per la riquesa dels materials i elements constructius.