5.1.- PRINCIPI DE CONSERVACIÓ DE L'ENERGIA

TEMA 5. TREBALL, POTÈNCIA I ENERGIA.

5.1.- PRINCIPI DE CONSERVACIÓ DE L'ENERGIA.

La paraula energia prové de la paraula grega "enérgeia" que significa capacitat per a produir canvis.

Per tant, l'energia és una magnitud física que associem amb la capacitat de produir canvis en els cossos.

Què és un canvi?
Es considera que es produeix un canvi en un cos quan:
  • Hi ha un moviment o canvi de posició.
  • Hi ha un augment o disminució de la temperatura.
  • Hi ha una deformació o canvi de forma.
  • Hi ha un canvi de volum.
Així doncs, l'energia és una propietat dels cossos que pot ser mesurada i produeix un canvi (moviment, forma, volum o temperatura) en els cossos.

La unitat internacional de mesura de l'energia és el Joule (J).

Però també és habitual trobar altres unitats que mesuren l'energia. El Joule és una unitat massa petita per a mesurar l'energia que usem contínuament. La caloria (cal) s'usa sobretot per a mesurar l'energia que contenen els aliments; 1 cal = 4,18 J. Una altra unitat utilitzada per mesurar l'energia és el kilowatthora (kwh), que s'utilitza per càlculs d'energia elèctrica; 1 kwh = 3600000 J.


Tal com hem vist al tema anterior, en una màquina simple, el treball motor és igual al treball resistent, per tant, podem afirmar que una màquina actua com un sistema que transforma el treball motor en treball resistent.

Podem considerar el treball que hem fet sobre una màquina com "quelcom" que la màquina retorna per mitjà de la seva acció sobre l'objecte que fa moure. Això que la màquina pren de nosaltres i retorna sobre l'objecte és l'energia.

Així doncs, una màquina és un sistema que funciona conservant l'energia que li donem, de manera que la retorna quan ella exerceix el treball sobre l'objecte.

Llavors, la llei de qualsevol màquina es pot enunciar així: 

Durant el seu funcionament,  una màquina no crea ni destrueix energia, la conserva.

L'enunciat anterior és el Principi de conservació de l'energia aplicat a les màquines.

En general podem dir que l'energia no es crea ni es destrueix, simplement va passant d'unes formes a altres.

Un cop coneguem, a l'apartat 5.2, els conceptes d'energia cinètica, energia potencial gravitatòria i energia mecànica, veurem alguns exemples pràctics que compleixen el Principi de conservació de l'energia mecànica.

Malgrat tot, hem de tenir en compte que en els processos de transformacions d'un tipus d'energia a un altre, sempre hi ha una part de l'energia que es perd en forma de calor i que no és possible reutilitzar

El video següent et presenta un exemple: