1.1.- L'HABITATGE AL LLARG DEL TEMPS

TEMA 1. EL PROCÉS TECNOLÒGIC DE L'HABITATGE

1.1.- L'HABITATGE AL LLARG DEL TEMPS 

La recerca continua per part de l'home per aconseguir protecció i confort ha contribuït a l'evolució progressiva de l'habitatge des de l'antiguitat fins ara.

  1. En el paleolític l'home es desplaçava contínuament a zones on pogués trobar queviures i bestiar i feia servir coves naturals que li oferien bons aixoplucs.

Representació d'una cova al Paleolític


  1. Més endavant va començar a construir recintes molt senzills. L'estructura d'aquests recintes estava feta de fusta i el recobriment, de fulles o de pells d'animals que havien caçat. Aquestes construccions incorporaven una zona de jaç, una zona d'estar i una llar que els permetia escalfar-se i preparar els aliments.
  1. Gràcies a la lleugeresa dels materials i la senzillesa de la construcció els habitatges eren fàcils de desmuntar, transportar i muntar i, en les societats nòmades, resultaven molt pràctics per poder desplaçar-se a la recerca de paratges fèrtils que els proporcionessin aigua i aliments.


    Reproducció d'una casa típica del Neolític
  1. Més tard l'home va començar a controlar l'agricultura i la ramaderia i va poder disposar de l'aliment necessari sense haver de dependre del que l'atzar li proporcionava. Llavors va comentar a establir-se en poblats, prop de rius o llacs. Les llars van esdevenir construccions més grans i sòlides, amb el terra cobert i on l'espai dedicat al foc i a la preparació i conservació d'aliments prenia cada vegada més importància.

Habitatge típic a l'Edat del Bronze (1800 aC - 500 aC)


  1. Actualment, l'home té un bon coneixement i domini dels materials, dels mecanismes i de les instal·lacions i pot construir habitatges més complexos. En el moment de planificar una construcció però, ha de tenir en compte la combinació de tres elements:
a) L'entorn de l'edifici, que li ha d'aportar les fonts energètiques bàsiques i que en defineix la relació amb l'exterior.


b) L'estructura i les parets, que defineixen un recinte apte per a l'ocupació humana i que generen les condicions mediambientals bàsiques.


c) El conjunt de mecanismes i instal·lacions interiors, que complementen les condicions aconseguides en l'estructura i la compartimentació de l'edifici.


En totes aquestes fases evolutives, des de la cova fins al gratacel, l'home ha intentat que l'habitatge millorés les condicions de vida.



A continuació pots veure un video on es mostren de manera esquemàtica els diferents tipus de construccions al llarg de la història, així com la seva evolució:


I per acabar aquest apartat, podràs veure el video següent amb informació sobre la història i el desenvolupament que ha tingut la vivenda al llarg del temps, així com els diferents materials que s'han utilitzat per a la seva construcció:


Pots anar a l'apartat 1.7.- PER SABER-NE MÉS i veure alguns videos que t'ajudaran a comprendre una mica millors els conceptes tractats en aquest tema.