2.1.- L'ESCALA DE REPRESENTACIÓ

TEMA 2. DIBUIX DELS PLÀNOLS

2.1.- L'ESCALA DE REPRESENTACIÓ

Hi ha objectes que són tan grans o tan petits, que no es poden dibuixar a la seva mida real. Per això s'han de reduir o ampliar. L'habitatge és un dels primers exemples. 

La quantitat de vegades que cal reduir o ampliar la mida real d'un objecte per poder-lo representar en el paper s'anomena escala. 

L'escala és la proporció que existeix entre les dimensions reals d'un objecte i la seva representació en un plànol, mapa o maqueta: 

Formats de les escales
Escala = Mida dibuix : Mida objecte real
Escala = Mida dibuix / Mida objecte real

Per entendre una mica millor aquest concepte pots veure aquest video. Fes click aquí.

També pots repassar aquests conceptes amb aquesta presentació de l'Edu365. Fes click aquí.

O aquesta altra amb exercicis pràctics. Fes click aquí.

També pots utilitzar aquest recurs de EduCaixa amb teoria i exercicis. Fes click aquí.


 EXERCICIS EXEMPLE 

a) Càlcul de la mida real d'un objecte:
      - Calcula la mida real d'una finestra que en un plànol a escala 1:50 fa 3 cm d'ample.


b) Càlcul de la mida en el plànol:
      - Quan mesura en un plànol 1:20, una taula de 80 cm d'amplada?




 c) Càlcul de l'escala:
      - Entre dues ciutats A i B hi han 4 km de distància. Mesurem la distància que hi ha entre aquestes dues ciutats en un plànol i obtenim que estan separades 2 cm. Quina és l'escala d'aquest plànol?

IMPORTANT: Com pots observar en tots els exemples, als exercicis amb escales convé treballar sempre en cm.



 TIPUS D'ESCALA

1.- Escala de reducció (Reducció: 1:X o 1/X, on "x" sempre serà major que 1). Es redueix la representació de l'objecte respecte a aquest. S'empra quan la mida real de l'objecte és major que la mida del paper. És útil en plànols geogràfics o d'edificis.
 
2.- Escala natural (Natural o 1:1). Es dibuixa l'objecte amb les seves pròpies mides. S'empra quan l'objecte cap en el paper amb les seves mides reals.
 
3.- Escala d'ampliació: X:1 o X/1 (X sempre serà major que 1). Ampliem l'objecte X vegades. S'empra en el cas d'un objecte massa petit per al format de paper a utilitzar. 

Així, una escala 1:20 significa que una unitat (per exemple, 1 cm) del dibuix representa 20 unitats (per exemple, 20 cm) de la realitat.
 
Dit d'una altra manera, si tenim un plànol d'una vivenda dibuixat a escala 1:200 o 1/200, significa que cada cm del plànol, representen 200 cm (2 metres) a la realitat.


Com és d’intuir les escales utilitzades per a la representació d'habitatges, serán de reducció i s’utilitzen els següents valors normalitzats:
Escales normalitzades de plànols
Detalls
Planta i alçat
Emplaçament
1:10
1:20
1:50
1:100
1:200
1:500
1:1000
1/10
1/20
1/50
1/100
1/200
1/500
1/1000


EXERCICIS

A continuació et proposem uns EXERCICIS per començar a treballar les escales. Potser necessitaràs una calculadora; pots fer servir aquesta:
https://www.google.es/#q=calculadora

a) Per començar fes aquests 3 exercicis. Fes click aquí.

b) Distàncies i escales a l'EDU365. Fes click aquí.

c) Consulta aquesta pàgina amb teoria i exemples. Fes click aquí.

d) Fes els exercicis que apareixen en aquest primer full d'activitats: "Exercicis consolidació escales". Pots obtenir-lo fent click aquí.


e) Ara el professor, t'indicarà els exercicis que podràs fer del full d'exercicis d'aquest tema. Pots descarregar-lo fent click aquí

f)  Per últim, en aquest document tens un últim exercici d'escales amb un plànol d'una vivenda. Descarrega-te'l fent click aquí.


ARA UNA APLICACIÓ PRÀCTICA: GOOGLE MAPS


Google Maps és un servei de cartografia en línia gratuït de Google. Ofereix mapes i imatges reals provinents de satèl·lits, avions, vehicles, etc. que es poden consultar des del web de Google Maps o com a incrustacions a través de l'APP de Google Maps.
Fent click al logo, podràs accedir a la versió web.
http://maps.google.es


Pot alternar dues classes de vista dels mapes:
  1. Satèl·lit: És una vista d'ocell, amb fotografies a gran alçada reals. 
  2. Mapa: Un carrer / mapa de carreteres. 

Aquí es poden veure dues imatges de la localització de la nostra escola a través de Google Maps:

Imatge en versió satèl·lit de Google Maps
Imatge en versió mapa de Google Maps

Google Maps ens permet localitzar una adreça al mapa. Per a això només has de teclejar l'adreça i el número, seguit d'una coma, i la ciutat. Google Maps no és tan predictiu com Google, de manera que sinó escrius la direcció correctament, no ho localitzaràs, o el confondrà amb la altre lloc del planeta.

Una altra funcionalitat de Google Maps és que en donar-li dues direccions, t'indica com arribar d'una a l'altra, calculant també la distància recorreguda, funciona tant entre dos carrers de la mateixa ciutat, entre dues ciutats, etc.

Aquí tens l'exemple de com arribar des de la nostra escola, fins a Barcelona:

  
Una altra aplicació de Google Maps correspon a l'anomenada vista Street View. És una tecnologia que ofereix vistes panoràmiques des de diverses perspectives al llarg de molts carrers del món. Es va iniciar el 2007 als EUA.

Pots accedir al lloc web oficial de Google Street View, fent click aquí. Es mostren els llocs on Google ha recopilat imatges de Street View, d'on surten i com es realitzen aquestes fotografies, el procés de publicació de Google, etc.
Cotxe de Google Street View


Una aplicació molt important és que podem imprimir els mapes, incrustar-los en d'altres espais web, obtenir l'enllaç o compartir-los amb altres usuaris.



Un últim comentari, Google té una eina similar, Google Earth, que permet buscar localitzacions en el món.
La diferència entre les dues utilitats és que Google Earth busca en el globus terraqui i és una aplicació en 3D i Google Maps treballa sobre mapes/plànols en 2D.
Google Maps no necessita cap tipus d'instal·lació i per utilitzar Google Earth, cal descarregar i instal·lar una aplicació al nostre ordinador. Si vols tenir més informació d'aquest programa i descarregar-lo, pots fer click aquí. 

A continuació, podrem veure un video on ens ensenyen, a mode de tutorial, com funciona Google Maps:

Per últim, aquí tens alguns links que et permetran conèixer una mica millor el funcionament d'aquesta aplicació de Google:
ACTIVITAT PRÀCTICA: Per acabar us proposem un petit treball on comparar les distàncies calculades amb un mapa i la seva l'escala i les que podem calcular a partir de Google Maps. Pots descarregar-te el document fent click aquí.