2.2.- ESPAIS I HABITABILITAT

TEMA 2. DIBUIX DELS PLÀNOLS

2.2.- ESPAIS I HABITABILITAT

Recorda que l'habitatge ha d'oferir a les persones que l'habiten espais per a la relació, la comunicació i la diversió, espais per a la intimitat,  espais per preparar el menjar, espais per guardar tota mena de coses necessàries, per treballar, etc.

Per això el disseny d'un habitatge ha d'anar precedit d'un estudi de les necessitats i els hàbits de vida dels seus futurs ocupants, i a més ha d'estar relacionat amb la manera en què desenvoluparan les seves activitats diàries. Per exemple, les característiques que ha de reunir l'habitatge variaran força en funció de factors com el nombre de persones que hi ha de viure, el seu poder adquisitiu, si hi ha nens o no, si es tracta de gent gran, si s'hi ha de treballar o estudiar, etc.

Quan parlem de la superfície d'un pis o vivenda en general, acostumem a fer-ho en metres quadrats, però hem de distingir entre dos tipus de superfícies, l'útil i la construïda.

a) La superfície útil és aquella en la qual només considerem l'espai habitable.

b) La superfície construïda també es té en compte l'ocupada pels elements constructius (parets, envans, pilars, columnes, forats de ventilació, etc.).

La superfície útil sol suposar al voltant d'un 15% menys de la superfície total construïda.
 





Per garantir unes determinades condicions d'habitabilitat, l'Administració fixa una sèrie de lleis i normatives que regulen la construcció d'habitatges i que els arquitectes han de tenir en compte en el moment de dissenyar-los.

A continuació es presenten les condicions mínimes d'un habitatge de nova construcció:

  • Qualsevol habitatge estarà compost, com a mínim, de dormitori, bany i una altra dependència per a la resta de funcions, amb una superfície mínima de 30 m2. 
  • Per a habitatges de tres habitacions la superfície mínima serà de 55 M2 i per a quatre habitacions, de 70 M2.
  • L’habitatge de més de tres dormitoris tindrà bany i lavabo, o dos banys complets.
  • Quan l'habitatge tingui més d'un dormitori, com a mínim un bany haurà de ser accessible des del passadís o zona comuna.
  • El safareig, el bany i el lavabo no seran pas obligat per accedir a una altra habitació.
  • Els buits de pas seran de 0,80 m x 2 m en les portes d'accés. La resta de buits tindran 0,70 m d'amplada, permetent- se en banys i safarejos 0,60 m. Totes les habitacions de l'habitatge tindran ventilació directa de l'exterior. Almenys un buit tindrà una amplada de 0,90 m i una superfície d'1,50 M2 per al trasllat de mobles.
  • L’alçària lliure de l'habitatge serà de 2,50 m, permetent-se en banys, passadissos i cuines alçàries de 2,20 m.

Si vols saber més sobre les noves condicions mínimes d'habitabilitat, pots fer click aquí.