3.3.- LA TELEFONIA

TEMA 3. LES COMUNICACIONS

3.3.- LA TELEFONIA

La telefonia és un sistema de telecomunicació que permet la transmissió de veu i altres sons per mitjà de senyals elèctrics.

Basa el seu funcionament en la transformació d'un senyal acústic en un senyal elèctric que té lloc al micròfon; aquest senyal elèctric es transmet a distància i, degudament amplificat, és convertit novament en so en el punt de destinació, gràcies a l'altaveu o auricular.

La xarxa telefònica està configurada essencialment per dues grans àrees:

1.- La xarxa de transmissió, constituïda pel cablatge i els equips de commutació que uneixen les diferents centrals telefòniques i pels cables transoceànics o els satèl.lits de comunicació.

2.- La xarxa d'abonat, constituïda pel cablatge que va des de les centrals telefòniques als telèfons d'usuaris. 

L’aparell telefònic consta de: micròfon, auricular, sistema de marcatge numèric i un avisador acústic.


Al video següent de l'EDU3.cat, coneixerem com van sorgir els primers aparells i quines han estat les seves aplicacions en relació amb la informàtica i les telecomunicacions. També analitzarem el seu funcionament a partir de l'estudi del senyal elèctric. Per veure'l, fes click aquí.

En aquest segon video, també de l'EDU3.cat, podrem conèixer l'estructura i el funcionament del telèfon. Fes click aquí.

A la següent presentació de l'EDU365.cat, podràs conèixer una mica millor les parts del telèfon fixe i el funcionament de les trucades. Per veure-la, fes click aquí.

                                ----------------------------------------------------------

 És important distingir entre telefonia fixa i telefonia mòbil.

Al video següent ens expliquen com funcionen tant un com altre sistema de telefonia.


Recordem una mica la història del telèfon. El 1836 Graham Bell presenta el primer telèfon amb cable elèctric. I el 1901 Marconi aconsegueix la primera transmissió transatlàntica (França - EUA).

Pel que fa al telèfon mòbil; als anys 1980 comencen a aparèixer els primers models de telèfon mòbil, encara que els primers estudis van començar a USA als anys 1940.


Farem un breu recorregut per la història d'aquest avenç tecnològic:
  • 1973. Martin Cooper, director de Motorola, fa la primera trucada des d'un telèfon mòbil a Nova York.
  • 1989. Apareix el primer mòbil lleuger.
  • 1992. Arriba el primer mòbil amb GSM (Global System for Mobile communications, en català Sistema Global per a les Comunicacions Mòbils). Això suposa entrar en la segona generació o 2G (senyals de ràdio digitals).
  • 1993. Es comercialitza el primer mòbil PDA (Personal Digital Assistant o Ajudant personal digital) és un dispositiu de petit tamany que combina un ordinador, telèfon, accés a internet i conexions de xarxa.
  • 1995. Arriba a les nostres vides el SMS (Short Message Service).
  • 1996. Es presenta el primer mòbil amb tapa.
  • 1996. Arriba el primer smartphone !!!
  • 1997. És possible un mòbil amb pantalla a color.
  • 2000. Arriba el Bluetooth. És una tecnologia sense fils utilitzada per connectar entre si dispositius electrònics amb alts nivells de seguretat. Si en vols saber més d'aquest sistema vés a Wiquipèdia.
  • 2002. Els primers mòbils amb càmera i a tot color.
  • 2002. Els primers mòbils per serveis d'internet.
  • 2003. Apareix el primer mòbil BlackBerry, aparell amb un sistema operatiu particular -BlackBerry OS, amb el qual poden fer fotos, gravar vídeos, reproduir música, accedir a inter i al seu correu, a part del seu sistema de missatgeria anomenat BBM-.
  • 2007. Apareix el primer IPhone.  
  • 2008. Apareix el primer IPhone 3G. És una tecnologia mòbil que permet a l'usuari navegar a internet a alta velocitat sense la utilització de cables. Per saber-ne més, pots anar a Wiquipèdia.

Com a curiositat, cal dir que, la generació 4, o 4G, serà l'evolució tecnològica que oferirà a l'usuari de telefonia mòbil un major ample de banda que permetrà, entre moltes altres coses, la recepció de televisió en Alta Definició.

Veiem ara aquest video de l'EDU3.cat amb el funcionament i aplicacions del telèfon mòbil, així com el pas del telèfon tradicional a l'actual invasió del mòbil. Per veure'l, fes click aquí

Per últim, pots accedir a aquesta miniunitat didàctica (MUD) de l'EDU354.cat, amb informació, exercicis i autoavaluació, sobre aquest tipus de telefonia. Fes click aquí.