3.2.- LES XARXES I INTERNET

TEMA 3. LES COMUNICACIONS

3.2.- LES XARXES I INTERNET.


3.2.1.- LES XARXES.

Una xarxa d'ordinadors és un conjunt d'ordinadors connectats entre sí que poden ser de diferents tecnologies, com PC's o Mac's i que comparteixen recursos, com per exemple impressores, escàners, accés a Internet.
Les xarxes es poden classificar segons la seva dimensió en:
  • Xarxes locals (LAN). Són xarxes petites com l'aula d'informàtica o la xarxa d'un edifici. 
Xarxa LAN
  • Xarxes metropolitanes (MAN). Són xarxes de distància mitjana com pot ser les que uneixen els edificis d'un campus universitari.
Xarxa MAN

  • Xarxes de llarg abast (WAN). Són xarxes que uneixen grans distàncies, com la que serveix per unir els hospitals de Catalunya.
  • Internet. És una xarxa que uneix xarxes d'arreu del món.
  •  
    Xarxa d'internet

3.2.2.-  INTERNET.

Com es pot veure, Internet no és res més que una gran xarxa d'ordinadors connectats. Això els permet intercanviar tot tipus de material i informació: textos, fotografies, pel·lícules, jocs, programes, etc. des d'una banda a l'altre del món.

La primera connexió entre ordinadors es va fer els anys seixanta, a Estats Units i servia per enviar i rebre informació militar. Va ser coneguda com a "arpanet".

El 1972 es va fer la primera demostració pública del funcionament d'una xarxa d'ordinadors connectats i a partir dels anys 80 ja es va conèixer amb el nom d' internet, però no va ser fins a partir de 1991 que van començar a aparèixer les primeres webs i el correu electrònic.

A Espanya, internet es va començar a desenvolupar l'any 1996, a partir d'Infovia, un servei de Telefònica.

Qualsevol informació (text, foto, pel·lícula, programa...) es pot guardar dins d'un ordinador si ha estat digitalitzada, o sigui preparada perquè un ordinador la pugui "llegir" i "entendre". Internet ens permet accedir a aquesta informació des de qualsevol lloc del món.

Per aconseguir-ho, aquesta informació ha d'estar organitzada en pàgines webs, que s'agrupen dins els llocs webs i estan emmagatzemades en uns ordinadors molt potents, connectats dia i nit, perquè s'hi pugui accedir en qualsevol moment i des de quaselvol lloc, són els servidors.

Un pàgina web és un document que pot tenir text, imatges, animacions,... Un lloc web pot tenir una o més d'una pàgina web, unides per mitjà dels enllaços, anomenats també links.  Els enllaços o links serveixen per obrir un altre document sigui de la mateixa web o d'una altra web i perquè funcionin només cal fer-hi un click a sobre. L'enllaç pot ser en una imatge o en un text.

Per poder accedir a internet es necessita:

  • un ordinador, amb prou potència
  • una línia telefònica
  • un sistema que permeti a l'ordinador "parlar" per telèfon amb el servidor:
    • mòdem, és lent i no permet navegar i parlar per telèfon a l'hora
    • ADSL, és molt més ràpid i deixa lliure la línea telefònica
    • wi-fi, no cal tenir l'ordinador connectat físicament a la línia telefònica
    • telèfon mòbil, satèl·lit, cable de fibra òptica, etc.
  • un proveïdor o servidor d'accés a internet. És una empresa de comunicacions que és qui ens dóna el número per trucar des del mòdem i la contrassenya.
  • un navegador

3.2.2.1.-  ELS NAVEGADORS.

El navegador és un programa especial que permet llegir les pàgines web. La funció bàsica d'un navegador web és trobar i mostrar les pàgines un cop li diem on són, tant és que siguin dins l'ordinador de l'usuari, com en qualsevol altre aparell que hi estigui connectat.

Els més coneguts són:


Aquí tens un exemple del que veiem en executar el navegador Mozilla Firefox.


A continuació podràs veure un video de TINET (Tarragona Internet) www.tinet.cat, sobre què és i com funciona internet. Per veure'l, fes click aquí.


3.2.2.2.-ADRECES URL I CERCADORS.

De la mateixa manera que la nostra casa té una adreça, les planes webs també en tenen i se'n diu URL. Una manera de trobar una web és escriure la seva adreça al navegador.
Les adreces estan formades per diferents parts:


Quan no sabem l'adreça de la plana que necessitem, la podem buscar a un cercador.

El cercador, tal com indica la paraula, cerca a la xarxa les pàgines que contenen aquestes paraules i ens les mostra en un llistat. Només cal escriure al cercador la paraula o paraules avinents respecte a la informació que volem trobar.

Cercadors més habituals:



En definitiva, què es pot fer per mitjà d'internet?
  • informar-nos (llegir diaris, revistes, buscar informació de tot tipus, ...)
  • aprendre (navegant per diferents planes, seguint cursos online, veient videos,...)
  • comprar (al supermercat, entrades espectacles, tecnologia, ...)
  • relacionar-nos amb altra gent (xarxes socials, correu electrònic, xats, fòrums, ...)
  • entretenir-nos (veient videos o la televisió, jugant, llegint llibres, ...)
  • ...o buscar informació per fer un bon treball per l'escola.

3.2.2.3.- EL CORREU ELECTRÒNIC.

Per acabar, comentar alguns aspectes importants d'un dels elements més importants per comunicar-nos amb altra gent (amics, coneguts, companys, professors, ...). És el correu electrònic.

El correu electrònic anomenat també "e-mail" és una manera d'enviar i rebre missatges de correu, exactament igual que les cartes de paper, només que aquí els carters no són persones sinó la xarxa d'internet, i les cartes no les rebem a la bústia de casa sinó a la bústia de l'ordinador. El correu electrònic, com a sistema de comunicació, té una colla d'avantatges sobre el telèfon i el correu tradicional:
  • És ràpid, com el telèfon, però podem enviar-lo a l'hora que volguem, encara que sigui a mitjanit, sense haver de pensar que molestem a la persona que el rep, ja el llegirà quan obri l'ordinador i el contestarà quan pugui!
  • No és tan formal com les cartes en paper, encara que sí que convé seguir un estil correcte.
Per enviar un correu electrònic cal tenir una connexió a internet i un programa de correu que gestionarà els missatges. Aquest programa pot estar instal·lat al nostre ordinador com per exemple l'Outlook o bé podem fer servir un sistema de correu a la web com el gmail, hotmail, yahoo, etc. Aquest últim sistema té l'avantatge de què es pot consultar el correu des de qualsevol ordinador o des del telèfon, però té l'inconvenient de no ser tan segur.

La comunicació entre dues persones que s'escriuen per correu electrònic la podem esquematitzar així:


Per poder enviar un correu electrònic cal definir una adreça electrònica. Totes les adreces de correu es construeixen de la mateixa manera:

unnomtriatpertu@dominidelservidor

Per exemple:
 unnomtriatpertu@escolajoan23.com
 unnomtriatpertu@gmail.com
 unnomtriatpertu@hotmail.com

Com veus, les adreces de correu s'escriuen:

  • Sense espais.
  • Preferiblement en minúscules.
  • Sense accents, dièresi, ñ, ç, etc.
  • Amb el símbol identificatiu @ entre el nom de l'usuari i el domini del servidor.
És molt interessant que cadascú de vosaltres tingui una adreça de correu electrònic que vagi consultant de tant en tant. 

Finalment, pots veure un video amb informació proporcionada per TINET sobre el correu electrònic.